Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ομόλογα...της διασποράς για να τη "γλιτώσουμε".


Το σχεδιο της ελληνικής κυβέρνησης για άντληση ρευστού από τους Έλληνες του εξωτερικού αρχιζει να απασχολει ξανα τις εφημεριδες του εξωτερικου.

«Η Αθήνα θα δανειστεί από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού», ηταν τις προαλλες ο τίτλος ρεπορτάζ στην γερμανικη οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στα περίφημα ‘ομόλογα διασποράς’: «Η Ελλάδα έχει σχεδόν 11 εκατ. κατοίκους, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί πια να αντλήσει άλλο ρευστό από αυτούς μετά από τις δραστικές φορολογικές αυξήσεις και τις μισθολογικές περικοπές που επέβαλε πέρσι.

Γι’ αυτό επιθυμεί τώρα να δανειστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού. ‘Θα εκδώσουμε τα ομόλογα της διασποράς τους επόμενους μήνες’, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία τους.
Η ιδέα των ομολόγων της διασποράς δεν είναι καινούργια. Πρώτο το Ισραήλ από το 1951 εξέδιδε επί χρόνια σχεδόν ετησίως ένα ομόλογο διασποράς και έτσι κατόρθωσε να συγκεντρώσει ρευστό ύψους 31 δισ. δολαρίων. Το ίδιο έκανε και η Ινδία από το 1991 και με τρεις εκδόσεις ομολόγων διασποράς συγκέντρωσε γύρω στα 11 δισ. δολάρια.

Οι Έλληνες του εξωτερικού κυμαίνονται ανάμεσα στα πέντε και τα επτά εκατομμύρια. Στη Γερμανία ζουν περίπου 350.000, στην Αυστραλία 700.000 και γύρω στα 2.000.000 στις ΗΠΑ.
Η πλειονότητα των Ελλήνων της διασποράς είναι εύποροι και ανήκουν στα μεσαία στρώματα, ορισμένοι μάλιστα είναι και εκατομμυριούχοι, όπως π.χ. οι Ελληνοαμερικανοί Άλεξ Σπανός, μεγιστάνας στα ακίνητα, και ο Τζον Κάλαμος, μεγαλομάνατζερ.»

«Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται ότι τα ομόλογα διασποράς θα καλύψουν γύρω στο ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ. Επομένως θα παίξουν μάλλον συμβολικό ρόλο στην αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας, η οποία μόνον φέτος πρέπει να δανειστεί γύρω στα 55,2 δισ. ευρώ.

Με τα ομόλογα διασποράς η Ελλάδα θα βγει για πρώτη φορά στις αγορές με μακροπρόθεσμα χρεόγραφα μετά από ένα χρόνο απουσίας. Μέχρι τώρα εκδίδει μόνον βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια.
Η πιθανή επιτυχία με τα ομόλογα της διασποράς -γραφει η εφημεριδα - δεν σημαίνει όμως τίποτε το ιδιαίτερο, διότι οι αγοραστές τους δεν θα είναι θεσμικοί επενδυτές, αλλά ιδιώτες που επενδύουν με συναισθηματικά κριτήρια», καταληγει.

onalert.gr
Tweet This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου